de plek

De woning ligt in de wijk Steglitz, aan de zuidkant van de stad. Steglitz was oorspronkelijk een dorp. Mijn woning is rustig. Hij ligt weliswaar aan een spoorweg-emplacement (heel leuk om vanuit de keuken naar te kijken), maar aan de woonzijde ligt hij aan een grote binnentuin. Steglitz heeft nog zijn eigen kern en een winkelstraat van 1,5 kilometer (op loopafstand) met meer dan 500 winkels (200.000 vierkante meter), waaronder vier grote winkelcentra, talrijke (goedkope) restaurants en terrassen, een bibliotheek en twee bioscopen, waaronder de filmhuis waar je voor €5,50 naar de film kunt.


Grotere kaart weergeven

Berlijn kent twee boven/ondergrondse metro’s die gekoppeld zijn, de S-Bahn en de U-Bahn.

Het S-Bahnstation Feuerbachstrasse, van lijn S1, ligt op 3 minuten afstand. Het U-Bahnstation Walter-Schreiberplatz, van lijn U9, 7 minuten lopen. Met de S- en de U-Bahn ben je in een mum van tijd in het hart van de stad en bij  alle toeristische trekpleisters.

Met de S-Bahn ben je, bijvoorbeeld, in 15 minuten op Potzdamer Platz, hét nieuwe centrum van de stad, of in 17 minuten op Unter der Linden, de boulevard in wat eens Oost-Berlijn was, en in 19 minuten dicht bij Museum Insel, met vier fantastische, wereldberoemde musea: het Pergamonmuseum (met de Blauwe Muren van Babylon), het Neues Museum (met de beeld van het hoofd van Nefertite), het Altes Museum en de Nationalgalerie. Verder is daar ook een van mijn andere favorieten te vinden: het Deutsches Museum.

Aan deze lijn, de S1, liggen tal van andere toeristische bezienswaardigheden en monumenten. In noordelijke richting Martin Gropius Bau (museum), de Topografie des Terrors (museum en herinneringsplaats), station Friedrichstrasse, of Nordbahnhof, waar zich het monument bevindt voor de Muur. In zuidelijke richting bereik je met de S1 de Botanische Tuin, Universiteiten, bossen en meren, maar ook belangrijke musea als het Museum over de schilder Max Liebermann.

Met de U-Bahn ben je in 10 minuten op Kürfurstendamm, hét centrum van voormalig West-Berlijn en nog steeds een belangrijke winkelboulevard met shops van luxe merken.  Ook die lijn brengt je naar musea, zoals bijvoorbeeld het Käthe Kollwitz Museum, of naar interessante plekken als het Literarisches Kaffee.

Als je naar Berlijn komt met de trein en aankomt op Hauptbahnhof ben je in 20 minuten in de Körnerstrasse.

Met het vliegtuig : vliegveld Tegel heeft een goede verbinding.

Met de auto: vanaf de snelweg naar Berlijn is het slechts een kwartiertje door de stad naar de Körnerstrasse 33 (Bedenk dat de stad Berlijn net zo groot is als de provincie Utrecht). Ideaal voor mensen die fietsen mee willen nemen.

Berlijn is een geweldige stad om per fiets te ontdekken.

In de Körnerstraat is betaald parkeren, maar in de parallelstraten is het vrij parkeren.

Echt, Berlijn is een fantastische stad. Heel anders dan Parijs, Londen, Barcelona of Venetië, maar minstens zo interessant, aangenaam en met een eigen schoonheid.